August 4

Hvilken kvadrant lever du i?

Finansiell utdanning

0  comments

Du har kanskje jobbet hardt noen år og klatret oppover karrierestigen. Kanskje du fremdeles er i bunnen av stigen eller er nær toppen?

Hvor du er på stigen betyr egentlig ikke noe. Det som betyr noe er spørsmålet du glemte å stille deg før du begynte klatringen. Hvor står stigen?

Robert Kiyosaki, som er en av dagens fremste eksperter på finansiell utdanning og forfatter av en rekke bestselgere, har beskrevet modellen som i dag kalles kontant kvadrantet.

Denne modellen beskriver 4 kvadranter hvor kontanter og inntekter genereres.

Hvor stor finansiell frihet og frihet til egen tid som du opplever, avhenger i stor grad av hvilket kvadrant du befinner deg i.

Det første kvadrantet er beskrevet ved en ansatt som tjener penger gjennom å jobbe for noen andre eller for et selskap. Det andre kvadrantet beskriver en som tjener penger for seg selv eller gjennom et lite selskap som de eier. Det tredje kvadrantet er en forretningseier som eier en større forretning (typisk på 500 ansatte eller mer) som generer penger. Det siste kvadrantet er investorer som tjener penger på ulike investeringer – penger generer mer penger.

  • A = Ansatt
  • S = Selvansatt eller små selskap
  • F = Forretningseier
  • I = Investor

Hvilken kvadrant lever du i? Hvor får du størsteparten av pengene dine fra?

Kontantkvadranten2014

A kvadrantet

Dette er hvor de fleste lever og hvor de fleste ender sine liv. Vårt utdanningssystem og vår kultur trener oss hele livet i hvordan vi skal leve i A kvadrantet.

Filosofien i dette kvadrantet er: Gå på skolen, få deg en god utdanning, jobb hardt og få bedre stillinger, finn en god jobb med gode pensjonsforpliktelser og tilpass deg og krev ikke for mye.

Den grunnleggende verdien i dette kvadrantet er trygghet.

“Jeg ser etter en trygg og sikker jobb med god lønn og gode betingelser.”

S kvadrantet

Drevet av ønsket om mer frihet og selv kunne bestemme aktivitetene, emigrerer mange mennesker fra A kvadrantet til S kvadrantet. Dette er plassen hvor mange prøver å realisere seg selv og prøve ut drømmen om noe mer her i livet.

Dette kvadrantet inkluderer alt fra freelancers, arkitekter, kiropraktorer, konsulenter, leger, coach, motivatorer, til godt betalte advokater.

Men enten du tjener 300 kroner timen eller 1 million i året er S kvadrantet ofte en felle å være i. Du har kanskje tenkt at dette er måten å sparke sjefen på, men hva som virkelig har hendt er at du bare har skiftet sjef. Du er fortsatt en ansatt. Den eneste forskjellen er at når du ønsker å skylde på sjefen for at noe er galt, er det du som er sjefen.

S kvadrantet kan være en veldig vanskelig plass i leve i. Alle vil ha en bit av deg. Myndigheten har krav til deg og du kan bruke mye tid på rapportering, regnskap og skatt. Dine ansatte vil ha tiden din, kundene krever deg og familien er aldri fornøyd siden du ikke har nok tid til dem.

Og hvordan kan du? Hvis du ikke jobber mister du fotfestet. Du har ingen fritid, fordi at du trenger å bruke tiden din for å kunne tjene penger.

Og i noen tilfeller står S for slaveri. Du eier egentlig ikke din egen virksomhet – virksomheten eier deg.

Verdien i dette kvadrantet er uavhengighet.

“Hvis du vil ha noe gjort, gjør det selv.”

F kvadrantet

F kvadrantet er hvor mennesker skaper store selskaper. Forskjellen mellom en S forretning og en F forretning et at mens du jobber for S forretningen, jobber F forretningen for deg.

De som lever i F kvadrantet har større frihet til egen tid og er mindre utsatt for tilbakeganger siden de eier sin egen kilde til inntekter.

Fokus i dette kvadrantet er å bygge velstand.

“Jeg ser etter de beste menneskene til å bli med på teamet mitt.”

I kvadrantet

Dette kvadratet er ikke vanskelig og forstå. Vi har alle spilt monopol. Fire grønne hus, et rødt hotell. Verdi driver i dette kvadratet er finansiell frihet.

“Hva er avkastningen på mine investeringer.”

Å bytte jobb betyr ikke å bytte kvadrat

Hvor ofte har du ikke hørt noen klage på jobben sin, for så å gjøre en forandring, men for å ende opp noen år senere med samme klagen i en ny jobb?

Jeg jobber mer og mer, men får ikke uttellingen jeg fortjener.

Hver gang jeg får lønnspålegg spises det opp i skatt og høyere utgifter.

Jeg skulle heller vært …………, men har ikke råd til å gå tilbake til skolen og lære noe nytt nå.

Jobben stinker, sjefen stinker, etc.

Dette og mange andre uttalelser forteller om en person som er fanget – ikke i en spesiell jobb, men i kvadratet de tilhører.

Problemet er at de fleste bytter jobb for å forandre på problemene. Hva de egentlig trenger er å forandre kvadrant.

Å bryte ut fra typiske jobbstrukturer og skape din egen inntektsstrøm setter deg i den beste situasjonen du kan være i, siden det ikke gjør deg avhengig av sjefen din for å bestemme din årslønn. Nå bestemmer du den selv.

Den venstre siden av kvadratene (A og S), er hvor de fleste lever. Det er hvordan de er lært opp til å leve. Mange tenker at tittel betyr mye, men i F kvadrantet er det ikke tittel det handler om. Banken ser ikke på din CV – den ser på din finansielle status.

A kvadratet er hvor vi er opplært til å tro at her finnes trygghet og sikkerhet.

I F og I kvadrantet er hvor finansiell frihet og frihet til egen tid finnes. Men hvis du bare søker “trygghet” er kanskje ikke denne bloggen for deg. Det er det du som bestemmer.

Mulighet til å bytte kvadrat

I dag kan du bevege deg fra A kvadrantet til B kvadrantet. De som lever i B kvadratet bruker tid på å utvikle et stort nettverk.  Nå kan du gjøre det samme. Hos de beste selskapene innenfor nettverksmarkedsføring kan du bygge et internasjonalt nettverk på mer enn 500 mennesker.

Hva som er like viktig for deg er at disse selskapene har produktene, logistikken, styringssystemene, markedsføringsmateriell, websider, opplæring og alt grunnarbeidet til forretningen, er allerede gjort for deg.

Jeg liker veldig godt at du kan starte å bygge en F forretning mens du fremdeles befinner deg i A kvadrantet og parallelt med din personlige utvikling transformere deg over til F kvadrantet.

Hvilken kvadrant lever du i? Hvilken kvadrant vil du leve i?

Referanser:
Rich dad, Poor dad, Robert Kiyosaki
The business of the 21st century, Robert Kiyosaki

About the author 

Roar Skogvoll

You may also like

Hvordan bli bedre på rekruttering?

Hvordan utvikle nye relasjoner og bygge et nettverk?

Ett enkelt spørsmål som kan forandre livet ditt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!